Kwitnienie forsycji to jeden z najwcześniejszych i najbardziej radosnych znaków wiosny. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że jej kwiaty mają cenne właściwości, które warto wykorzystać przygotowując napar.
Forsycja to krzew liściasty należący do rodziny oliwkowatych. Pochodzi z Chin, ale obecnie rośnie prawie wszędzie na świecie. Swą ogromną popularność zawdzięcza niewielkim wymaganiom uprawowym oraz temu, że wczesną wiosną wygląda zachwycająco, kiedy obsypuje się niemal w całości jasnożółtymi kwiatami. Forsycja może być sadzona pojedynczo lub w formie żywopłotu. Jej kwitnące gałązki wykorzystuje się chętnie na kwiat cięty.
Ten piękny krzew został nazwany na cześć XVIII-wiecznego szkockiego botanika i królewskiego ogrodnika Williama Forsytha. Do tej pory znanych jest 13 gatunków forsycji, wśród których najczęściej spotyka się forsycję pośrednią (Forsythia × intermedia), która jest mieszańcem forsycji zwisłej (Forsythia suspensa) oraz forsycji zielonej (Forsythia viridissima).
WŁAŚCIWOŚCI FORSYCJI
Kwiaty forsycji są cennym surowcem leczniczym, ponieważ zawierają aż 1% rutyny, co w świecie roślin jest niezwykłą rzadkością. Rutyna jako flawonoid wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki, a także uszczelnia naczynia krwionośne, co jest ważne dla osób, które mają problemy z rozszerzonymi naczynkami, żylakami itp. Poza tym rutyna wspomaga działanie witaminy C, która również występuje w kwiatach forsycji. Rutyna i kwas askorbinowy tworzą słynny duet dobrze znany z tabletek Rutinoscorbin, służących wzmocnieniu odporności. Nie kupuj ich już! Po prostu wypij napar z forsycji. Rutyna organiczna jest skuteczniejsza od tej w tabletkach.
Kwiaty forsycji zawierają również dużą ilość antocyjanów, saponin trójterpenowych i kwasów fenolowych. Dodatkowo w ich składzie występują lignany i kwercetyna, które wykazują działanie przeciwalergiczne (hamują wydzielanie histaminy) i przeciwzapalne.
Ze wszystkich cennych właściwości forsycji możemy korzystać pijąc herbatkę z kwiatów, którą łatwo przygotować. Napar nadaje się również do użytku zewnętrznego jako tonik do cery dojrzałej lub do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek. Kwiaty można również spożywać na surowo dodając je do sałatek lub zdobić nimi kanapki (mają lekko gorzki smak).
ZBIERANIE KWIATÓW
Najlepsze na zbiór kwiatów są suche, słoneczne dni. Najlepiej jeśli masz dostęp do czystych kwiatów ze swojego ogródka. Jeśli nie, poszukaj krzewów forsycji w najbliższej okolicy. Kwiaty zbieraj w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od ruchu ulicznego.

Ponieważ forsycja szybko przekwita, warto jej kwiaty ususzyć na zapas. W tym celu układamy je na papierze i pozostawiamy w suchym, ciemnym, przewiewnym miejscu, do którego nie docierają promienie słoneczne. Dzięki temu zachowa się jak najwięcej cennych składników. Suszone kwiaty przechowujemy w ciemnym pojemniku bez dostępu światła.
PRZYGOTOWANIE NAPARU
Garść kwiatów forsycji suszonych lub świeżych warto najpierw skroplić odrobiną spirytusu (alkohol pomaga w ekstrakcji rutyny). Po kilku minutach kwiaty należy zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić pod przykryciem na 30-40 minut, a następnie przecedzić. Kiedy napar trochę ostygnie można posłodzić go miodem lub dodać cytrynę, czy inne owoce bogate w witaminę C. Taką herbatkę pijemy w ciągu dnia małymi porcjami dla wzmocnienia odporności lub kiedy dopada nas jakaś infekcja. Napar ma również działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Regularnie spożywany obniża poziom cukru we krwi.

Naparu z forsycji nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące. Nie sięgajmy po kwiaty forsycji również kiedy zażywamy leki obniżające krzepliwość krwi lub planujemy zabieg chirurgiczny.
Zobacz także :
Syrop z kwiatów bzu czarnego CZYTAJ DALEJ >>