Lecznicze właściwości wrzosu zwyczajnego od dawna są znane i wykorzystywane w medycynie naturalnej. Sięgają po niego osoby cierpiące na kamicę nerkową lub zakażenie dróg moczowych. Syrop z wrzosu działa też przeciwzapalne i przeciwreumatycznie. Jak go przygotować? Jak stosować dla poprawy stanu zdrowia? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym tekście.
Wrzosy są jednym z nieodłącznych atrybutów nadchodzącej jesieni. W czasie kwitnienia trudno oprzeć się urodzie tych niewielkich krzewinek, które chętnie uprawiamy w ogrodzie lub wykorzystujemy do ozdoby balkonu. Możemy je również podziwiać w czasie spacerów po lesie. Nie każdy jednak wie, że wrzosy oprócz walorów dekoracyjnych kryją w sobie wiele cennych dla naszego zdrowia składników, takich jak: garbniki, flawonoidy (m.in. kwercetyna), alkaloidy, olejki lotne, kwasy organiczne oraz krzemionkę, potas, magnez i mangan.
W celach leczniczych najczęściej wykorzystuje się ziele i kwiaty wrzosu zwyczajnego, które zbiera się w czasie jego kwitnienia, czyli pod koniec lata i jesienią. Można stosować je w postaci naparu lub syropu, a także dodawać do kąpieli. Preparaty z wrzosem hamują rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym oraz pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dzięki zawartości garbników pomagają przy leczeniu biegunek i stanów zapalnych organizmu. Wrzos ma przede wszystkim działanie moczopędne, dzięki czemu pobudza pracę nerek i likwiduje obrzęki. Pomaga wypłukiwać osad z nerek i dróg moczowych. Działa również wspomagająco przy chorobach wątroby i bólach reumatycznych. Popularne jest stosowanie wrzosu w walce z bezsennością. Kąpiele z jego dodatkiem sprawdzą się przy stanach zapalnych skóry i zmniejszą napięcie nerwowe.

Syrop z kwiatów wrzosu zwyczajnego
Składniki:
• 20 g kwiatów wrzosu
• 500 g cukru
• 1 litr wody
Przygotowanie:
Oberwane z gałązek kwiaty wrzosu opłucz wodą i osusz. Następnie zalej je dwoma filiżankami wrzącej wody i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie zlej płyn, a w osobnym garnku zagotuj resztę wody z cukrem. Do powstałego w ten sposób syropu cukrowego wlej odcedzoną wcześniej wodę wrzosową. Całość ostrożnie i powoli doprowadź do wrzenia (najlepiej na małym ogniu). Gotowy syrop przelej do ciemnych butelek. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
Dawkowanie: 1 łyżeczka 3 razy dziennie między posiłkami. Przed użyciem wstrząsnąć.
Przeciwwskazania: uczulenie na wrzos zwyczajny.

Zobacz także:
Przetwory z kwiatów i owoców czarnego bzu CZYTAJ DALEJ >>