kuchni

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Dla wielu osób mniszek lekarski to uciążliwy chwast, który obsypuje trawniki żółtymi kwiatami na przełomie kwietnia i maja. Nie każdy zdaje sobie sprawę, jaką leczniczą moc kryje w sobie ta z pozoru skromna roślina.

Mniszek lekarski, potocznie nazywany dmuchawcem i (błędnie) mleczem, od dawna znany jest w medycynie ludowej i wykorzystywany na wiele sposobów, bo zarówno kwiaty jak i łodygi, liście i korzenie mają cenne dla naszego zdrowia właściwości. Najpopularniejszy jest syrop z kwiatów mniszka, który bywa również nazywany miodem, gdyż oba produkty mają bardzo podobny zapach, smak i konsystencję.

Lecznicze właściwości syropu z mniszka lekarskiego

Syrop sporządzony z kwiatów mniszka lekarskiego najczęściej stosowany jest przy problemach z układem oddechowym: chrypką, kaszlem, bólem gardła. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zawiera w swoim składzie nie tylko witaminę C, ale także A, D oraz witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk i mangan.

Syrop z mniszka jest ceniony za pomoc w leczeniu i regeneracji wątroby. Substancje biologicznie czynne oczyszczają organ z toksyn i poprawiają przepływ żółci. Oprócz właściwości żółciopędnych i oczyszczających syrop ma szereg innych korzystnych właściwości:
• wzmacnia układ odpornościowy,
• poprawia trawienie,
• stymuluje produkcję soków żołądkowych,
• zwiększa apetyt,
• działa moczopędne i łagodzi schorzenia pęcherza,
• wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej,
• obniża poziomu cholesterolu we krwi,
• leczy reumatyzm,
• poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany.

Zbiór kwiatów mniszka do sporządzenia syropu

Zbiór kwiatów mniszka lekarskiego przypada na maj, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Zbieramy je w słoneczne dni po południu lub późnym popołudniem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Pożądane jest, aby do tego czasu rosła już zniknęła z roślin. Najlepsze miejsca do zbierania kwiatów to łąki i brzegi rzek z dala od dróg.

syrop

Kwiatostany mniszka lekarskiego zbiera się bez szypuł, podczas kwitnienia. Nie myje się ich żeby nie utracić cennych składników zawartych w pyłku. Nieproszonych gości można się pozbyć się w taki sposób: kwiaty rozkładamy na papierze na około 15 minut, by wyszły z nich robaczki.

Klasyczny syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

Składniki:
• 400 szt. dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka,
• 1 kg cukru,
• 0,5 l wody,
• 1 cytryna.

Przygotowanie:
Główki kwiatów mniszka zalej w garnku zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Następnie odstaw na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce. Po upływie tego czasu przecedź wywar przez sito i dodaj do niego cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny (od czasu do czasu mieszając), aż uzyska konsystencję płynnego miodu. Przelej go do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem. Domowy syrop zachowuje swoje cenne właściwości przez kilka miesięcy.

Syrop z mniszka lekarskiego, pomarańczy i cytryn

Składniki:
• 1 pomarańcza,
• 1 kg cukru,
• 400 kwiatów mniszka lekarskiego,
• sok z 1 cytryny,
• 1 l wody.

Przygotowanie:
Kwiaty mniszka lekarskiego (same główki) włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj pokrojoną na ćwiartki pomarańczę i zagotuj. Pozostaw do następnego dnia. Po tym czasie przecedź napar przez sito, dodaj cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Następnie gotuj na małym ogniu przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu. Powstały syrop przelej od razu do wyparzonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.

Syrop z mniszka lekarskiego z dodatkiem liści mięty i wiśni

Składniki:
• 400 kwiatów mniszka lekarskiego,
• 1 kg cukru,
• 0,5 l wody,
• pół cytryny,
• 4 g liści mięty,
• 6 g liści wiśni,
• 4 goździki.

Przygotowanie:
Wodę zagotuj w garnku i do gotującej się wody wsyp cukier. Mieszaj do rozpuszczenia. Następnie dodaj do syropu kwiaty mniszka lekarskiego i gotuj jeszcze przez 25 minut. Do powstałego syropu dodaj wyciśnięty sok z połówki cytryny, liście mięty i wiśni oraz goździki i ponownie gotuj przez 5 minut. Po tym czasie syrop przecedź przez gazę, przelej do słoiczków i zakręć.

Dawkowanie syropu z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego można przyjmować codziennie. Zalecana dawka to 2-3 łyżeczki dla osoby dorosłej i 1 łyżeczka w przypadku dzieci.

Syrop najlepiej spożywać rano na czczo, aby wszystkie składniki odżywcze zostały wchłonięte. Można posmarować nim kanapkę lub użyć go jako słodzika – rozpuszczając w filiżance herbaty. Należy uważać, aby napój nie był gorący, w przeciwnym razie wiele witamin zostanie utraconych.

Przeciwwskazania do stosowania syropu z mniszka

Nie zaleca się przyjmowania mniszka lekarskiego w czasie ciąży i kamienia piersią, a także podawania go małym dzieciom w wieku do 3 lat. Powinny na niego uważać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub z nadkwasotę. Przeciwwskazaniem jest również niedrożność jelit lub dróg żółciowych. Syrop z mniszka lekarskiego może wywoływać alergie, dlatego należy używać go ostrożnie. Przy nadmiernym spożyciu działa przeczyszczająco. Wskazane jest także ograniczenie spożycia syropu z mniszka osobom ze skłonnością do nadwagi i diabetykom. Ze względu na wysoką zawartość cukru jest on uważany za wysokokaloryczny. Wartość energetyczna gotowego syropu wynosi około 180-200 kcal na 100 g.

Przechowywanie syropu z mniszka lekarskiego

Zaleca się przelewanie gotowego syropu z mniszka lekarskiego do sterylnych słoiczków. Przechowuje się je w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepszą opcją jest przechowywanie syropu w piwnicy lub w lodówce na górnej półce. Okres przydatności do spożycia wynosi kilka miesięcy.

syrop
Zaleca się przechowywanie gotowego syropu w małych słoiczkach, aby po otwarciu zdążyć go zużyć zanim się zepsuje.

Zobacz także:

Syrop z kwiatów czarnego bzu CZYTAJ DALEJ >>

Related Posts

kuchni

Dżem z derenia

Derenie są chętnie sadzone w ogrodach i parkach. Choć uprawia się je głownie jako krzewy
kuchni

Syrop z kwiatów wrzosu

Lecznicze właściwości wrzosu zwyczajnego od dawna są znane i wykorzystywane w medycynie naturalnej. Sięgają po
kuchni

Dżem z jeżyn

Owoce jeżyn dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Po przetworzeniu możemy cieszyć się ich wspaniałym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *