Skorupki od jaj to naturalne źródło składników odżywczych, które są łatwo przyswajane przez rośliny. Zamiast marnować ten naturalny nawóz, możemy wykorzystać go do pielęgnacji roślin ogrodowych jak i domowych, ale tylko takich, które preferują wysoką zawartość wapnia w glebie.
Skorupka jajka składa się głównie z węglanu wapnia, ale zawiera także fosfor, magnez oraz śladowe ilości sodu, potasu, cynku, manganu, siarki i miedzi. W związku z tym jest doskonałym surowcem na naturalny nawóz, który wzbogaci glebę w minerały. Przyda się on szczególnie do nawożenia roślin, które najlepiej rosną na glebie o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6-7,2).
Nawóz ze skorupek jaj można bezpiecznie stosować do zasilania warzyw (np. ogórków, cukinii, pomidorów, kapusty, fasoli), roślin ozdobnych (np. lawendy, liliowców, ciemierników, bodziszków, orlików, jeżówek, piwonii, dereni, czarnego bzu) oraz roślin doniczkowych (np. oleandrów, sansewierii, kliwii, bugenwilli).
Nawóz wapniowy nie nadaje się natomiast do nawożenia roślin, kwasolubnych, takich jak: azalie, różaneczniki, hortensje, wrzosy, borówka amerykańska, paprocie czy storczyki.
Przygotowanie nawozu ze skorupek
Prawie w każdym domu jajka są codziennym składnikiem diety, ale wykorzystujemy jedynie żółtko i białko, a skorupkę traktujemy jako odpad. Następnym razem robiąc jajecznicę, panierkę do kotletów lub ciasto, zamiast wyrzucić skorupki do kosza, umyj je, odłóż na talerzyk i postaw w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Możesz także wyparzyć skorupki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 1000C. Kiedy wyschną trzeba je rozdrobnić. Dopiero w takiej formie nadadzą się do zasilania roślin lub odkwaszania gleb kwaśnych. Można stosować je na różne sposoby.

POKRUSZONE SKORUPKI JAJ
Skorupki jajek wystarczy rozkruszyć w rękach na drobne kawałki i rozsypać pod roślinami. Im mniejsze drobinki, tym szybciej się rozłożą i wzbogacą glebę. Można je także wymieszać z wierzchnią warstwą podłoża lub wsypać do doniczki gdy sadzimy rośliny. Pod wpływem wilgoci skorupki jaj będą się rozkładać i uwalniać wapń do gleby. Jest to jednak proces bardzo powolny, dlatego znacznie lepsze efekty uzyskamy używając proszku ze zmielonych skorupek.
Kawałki skorupek rozsypane wokół roślin w ogrodzie przydadzą się także do odstraszania ślimaków które często podgryzają liście roślin liściastych np. sałaty czy funkii. Ostre krawędzie skorupek będą dla nich trudną do pokonania barierą.
SKORUPKI JAJ ZMIELONE NA PROSZEK
Kolejny sposób przygotowania nawozu jest szczególnie polecany dla roślin doniczkowych. Wysuszone skorupki jajek należy rozdrobnić w moździerzu na drobny proszek. Można również użyć do tego blendera, młynka do kawy, tłuczka lub kuchennego wałka. Zmielonymi skorupkami posypujemy podłoże w doniczce lub ziemię wokół roślin w ogrodzie. Wystarczy używać takiego nawozu raz w miesiącu. Możemy także jego niewielkie ilości wymieszać z podłożem do sadzenia roślin.

ROZTWÓR ZE SKORUPEK JAJ DO PODLEWANIA ROŚLIN
Ze skorupek jajek możemy też przygotować wartościowy i wygodny w użyciu nawóz płynny. W tym celu umyte i wysuszone skorupki należy zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka dni w zacienione miejsce. Po tym czasie gotowym roztworem podlewamy glebę wokół roślin uprawianych w doniczkach lub w gruncie. Unikamy moczenia liści, bo po wyschnięciu powstaną nieestetyczne zacieki. Przed użyciem warto taki nawóz wstrząsnąć aby się wymieszał.

SKORUPKI JAJ DO KOMPOSTU
Pokruszone skorupki jajek możemy również dodawać do kompostu, aby pryzma wzbogaciła się w dodatkowe substancje odżywcze i materię organiczną. Będzie również bardziej zasobna w łatwo przyswajalny dla roślin wapń i nie zrobi się za kwaśna.
SKORUPKI JAJ JAKO DONICZKI NA SADZONKI
Jednym z ciekawszych pomysłów jest przeznaczenie skorupek od jajek na ekologiczne pojemniki na sadzonki. Najlepiej nadają się do tego skorupki po jajkach na miękko. Dobrze, żeby były nienaruszone, a jedynie z odciętą górą. Od spodu można zrobić otwór odpływowy, co zapobiegnie przelaniu rosnących w nich roślinek. Skorupki napełniamy ziemią i umieszczamy w niej nasiona lub niewielkie sadzonki roślin np. ziół czy sukulentów. W trakcie wzrostu będą stopniowo pobierać wapń i składniki mineralne ze skorupki, a gdy osiągną duży rozmiar należy je przesadzić do gruntu lub większego pojemnika razem ze skorupką, którą zaleca się wcześniej zgnieść w dłoni. Pozostawiona w całości stała by się dla korzeni barierą nie do pokonania, ponieważ skorupki same bardzo długo nie ulegają rozkładowi.