Ozdobne jabłonie zwane rajskimi rosną u mnie już dość długo, ale dopiero niedawno zaczęłam wykorzystywać ich owoce do celów kulinarnych. Kiedy jabłonki były małe szkoda mi było pozbawiać je owoców. Z czasem drzewka rozrosły się na tyle, że mogę bez żalu oberwać tyle jabłuszek ile mi potrzeba, a i tak sporo zostaje na gałęziach zdobiąc ogród przez długi czas.
Walory zdrowotne
Owoce rajskiej jabłoni są dla zdrowia cenniejsze niż uprawne. Są bogatym źródłem błonnika, zawierają spore ilości witaminy C i A, kwasy organiczne, garbniki, węglowodany i sole mineralne. Obecne w nich flawonoidy, takie jak florydzyna i kwercetyna odgrywają ważną rolę w zwalczaniu chorób serca i nowotworów. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antywirusowe.
Na przetwory
Rajskie jabłka nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Są twarde, kwaśne i mało soczyste. Ale idealnie sprawdzają się na przetwory. Lekko kwaskowaty dżem, delikatnie pachnący goździkami i cynamonem, na chrupiącej bułeczce jest ostatnio moją ulubioną przekąską. Dodaję go też do naleśników. Jabłuszka kandyzowane używam do ozdabiania ciast i deserów. Owoce w zalewie octowej wykorzystuję do sałatek i jako dodatek do pasztetów i wędlin.
Rajskie jabłuszka w occie

Składniki:
• 1 kg rajskich jabłuszek
• 1 łyżka kwasku cytrynowego
• 6 goździków
• 1 laska cynamonu
Do zalewy:
• 0,4 litra wody
• 500 g cukru
• 0,1 litra octu
Przygotowanie
Umyte jabłuszka z przyciętymi ogonkami wrzucić na zakwaszony wrzątek i gotować przez 2 minuty. Następnie przelać je zimną wodą, ułożyć w słoikach, dodać goździki i laskę cynamonu. Zalewę przygotować gotując wodę z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodać ocet. Zalać jabłuszka gorącą zalewą i pasteryzować około 25 minut.
Dżem z rajskich jabłuszek

Składniki:
• 1 kg rajskich jabłuszek
• 1 kg cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• ½ łyżeczki mielonych goździków
• sok wyciśnięty z połówki cytryny
Przygotowanie
Po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych oraz ogonków włożyć jabłuszka do garnka o grubym dnie i podgrzać, aż rozgotują się do pożądanej konsystencji. Jeżeli są suche, dolać około pół szklanki wody. Wsypać cukier i dalej gotować, aż całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Kiedy dżem zagęści się i zacznie się żelować, gorący przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Kandyzowane rajskie jabłuszka

Składniki:
• 1 kg dojrzałych rajskich jabłuszek
• 4 i ¾ szklanki cukru
Przygotowanie
Do kandyzowania wybieramy zdrowe owoce, bez uszkodzeń. Po dokładnym umyciu i osuszeniu każde jabłuszko nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Zapobiegnie to pękaniu w trakcie gotowania. Tak przygotowane owoce umieścić w płaskim rondlu, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu przez niecałe 5 minut. W rondlu pozostawić około dwie szklanki wody z gotowania, wsypać 4 szklanki cukru i zagotować. Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na całą noc. Następnego dnia syrop zlać i gotować, dodając ¾ szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłka i smażyć na małym ogniu, a kiedy zrobią się szkliste, wyjąć je, odsączyć i ułożyć je na talerzu do obeschnięcia. Po obsuszeniu obtoczyć je w cukrze krysztale, ułożyć w słoikach i szczelnie zamknąć. Jabłuszkom pozostawić ogonki, które nadają mi dodatkowego uroku przy dekorowaniu deserów. Przypominają w tej postaci kandyzowane wisienki.
Rajskie jabłuszka na patyku
Składniki:
• 8 sztuk dojrzałych rajskich jabłuszek
• 8 drewnianych patyków
• 1 szklanka cukru
• 50 ml wody
• 1 łyżka (20 g) miodu
• pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie posypka cukrowa lub sezam
Przygotowanie
Po umyciu, osuszeniu i oderwaniu ogonków w każde jabłuszko wbić patyk. Przygotowane owoce umieścić w garnku, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu przez około minutę. Następnie odcedzić je i dokładnie odsączyć i odłożyć do miski. Do niedużego garnuszka wsypać cukier. Dodać wodę, miód, ekstrakt z wanilii i przyprawy. Wszystko wymieszać i zagotować aż do powstania karmelu. Zanurzyć w gorącym karmelu przygotowane pierwsze jabłko i ostrożnie w nim obtoczyć, strząsając nadmiar karmelu. Odłożyć na papier. W ten sam sposób postąpić z pozostałymi jabłkami. Można je dodatkowo obtoczyć w posypce cukrowej lub prażonym sezamie.
Smacznego !!!
Dziękuję, sporo przepisów. Właśnie zastanawiam się nad dodaniem 2 odmian rajskiej jabłonki do ogrodu. Informacja o antywirusowym działaniu jabłuszek przekonała mnie do końca. Poza tym są to moim zdaniem rośliny piękne. Smak surowych rajskich jabłuszek kojarzy mi się z dzieciństwem.
Ja zrobiłam marmoladę z rajskich jabłuszek, wyszła pyszna. Dusiłam całe jabłuszka w małej ilości wody : 1kg owoców 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody. Dusić na b. Niskim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż puszczą sok, cały czas pod przykryciem ok 1 godz. Powtarzam na drugi dzień podgrzewając znów na małym ogniu nawet 2 godziny. Jezeli jabłuszka są jeszcze twarde powtarzam na trzeci 3. Nigdy nie gotować. Zauważ jak puściły pektyny i gęstnieją.
Poczym przepuszczam przez sito, ja mam specjalną maszynkę, teraz dodajemy łyżkę cynamonu można więcej, i sok z jednej cytryny. Ja również dodaje białe wino.
Poczym gorące nakadam do weków. Pychotka
Zrobiłam dżem z rajskich jabłuszek. Bardzo słodki i wyrazisty 🙂 Żaden sklepowy dżem nie ma takiej konsystencji i smaku. Oderwałam szypułki ale nie oczyszczałam jabłuszek z gniazd, tylko ugotowałam rozkawałkowane owoce i przetarłam przez plastikowe sito. Dodałam o 1/5 mniej cukru, bo wydaje mi się, że ilośc 1 kg cukru / 1kg owoców dotyczy jabłuszek oczyszczonych z gniazd nasiennych i pesteczek. Po dokładnym przetarciu jabłuszek na sicie pozostały łuski z gniazd nasiennych i pesteczki. Większość skórek przechodzi do dżemu, nadając ładny czerwony kolor. To łatwiejszy sposób niż usuwanie gniazd nasiennych z poszczególnych owoców. Poza tym dzięki temu dżem szybko żeluje bo przy gotowaniu z gniazdami nasiennymi pektyna przechodzi z gniazd do masy owocowej. Bardzo fajny przepis 🙂