Nalewka z pigwy to nieocenione źródło witaminy C i przeciwutleniaczy oraz naturalny lek na jesienne i zimowe infekcje.
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to niewielkie drzewko lub krzew, osiągający 6 metrów wysokości. Wywodzi się z Azji, ale rośnie w wielu miejscach na obszarze Europy. Posiada owalne liście o ciemnozielonej barwie z wierzchu oraz szarej od spodu. Kwitnie pod koniec maja lub na początku sierpnia. Kwiaty są jasnoróżowe lub białe i charakteryzują się przyjemnym, intensywnym zapachem. Owoce dojrzewają w październiku. Kształtem przypominają jabłka lub gruszki. Na początku są omszone, a następnie stopniowo pokrywają się woskowym nalotem. Po zerwaniu powinny być przechowywane w domu przez kilka tygodni do momentu aż zmienią swoją barwę z zielonej na żółtą.
Zdarza się, że owoce pigwy pękają. Jest to spowodowane zmienną pogodą, która charakteryzuje się okresami suszy i intensywnym opadów. Pęknięty owoc można wykorzystać, jeżeli nie zaczął gnić, nie nadaje się jednak do przechowywania.
Owoce pigwy nie są zalecane do zjadania na surowo z racji na swoją cierpkość, twardość i kwaśny smak. Jednakże odpowiednio przygotowane dostarczają do organizmu spore ilości witaminy C i związków mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo czy magnez, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Pigwówka polecana jest nie tylko przy przeziębieniu, lecz także po zjedzeniu ciężkostrawnych dań. Wspomaga pracę wątroby i żołądka oraz usuwa toksyny i metale ciężkie z organizmu (dzięki zawartości pektyn). Owoce pigwy mają właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwbólowe i antybakteryjne. Posiadają także polifenole, które hamują rozwój wolnych rodników i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Warto więc wprowadzić produkty z pigwy do codziennej diety.
Przepis na pigwówkę
Składniki:
• 1 kg pigwy,
• 0,5 kg cukru,
• 1 l wódki,
• 1 laska wanilii.

Przygotowanie:
Owoce pigwy trzeba dokładnie umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie owoce pokroić w kawałki, wrzucić do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 dni żeby puściły sok. Nie wolno szczelnie zakręcać, bo się zepsuje. Musi być dostęp powietrza, wystarczy nakryć gazą.
Po tym czasie dolać wódkę i przekrojoną na pół laskę wanilii, szczelnie zakręcić słoik i odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni należy potrząsać słojem.
Po miesiącu odcedzić nalewkę (np. przez gęste sitko lub gazę), wlać ją do butelek i zakorkować. Odstawić w chłodne, zacienione miejsce na około 6 miesięcy.
Im starsza nalewka z pigwy, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny.
Zobacz także:
Nalewka z malin na 3 sposoby CZYTAJ DALEJ >>