Peperomie, nazywane potocznie pieprzówkami, to rośliny o dekoracyjnych liściach, które mimo niewielkich rozmiarów stanowią jeden z ciekawszych elementów ozdobnych wnętrza.
Peperomia (co znaczy „podobny do pieprzu”) to rodzaj z rodziny pieprzowatych (Piperaceae). Obecnie znanych jest około 1000 gatunków peperomii, pochodzących głównie z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. Wszystkie charakteryzują się o niewielkim wzrostem (zwykle nie przekraczają 30 cm) i rozwijają się dość wolno. Są roślinami cieniolubnymi i w naturze rosną pod drzewami lub jako epifity.
Mimo dużej różnorodności gatunkowej, do uprawy w domu jako kwiaty doniczkowe nadaje się tylko kilka gatunków tych ciekawych roślin. Jednym z atrakcyjniejszych jest peperomia kędzierzawa (Peperomia caperata). Roślina osiąga wysokość od 15 do 20 cm i podobną średnicę. Ma gęsty, krzaczasty pokrój i bardzo dekoracyjne liście – jajowate, mięsiste i mocno pomarszczone. Liście mogą być ciemnozielone lub wielobarwne w zależności od odmiany np. bordowo-czerwone.
Choć peperomia kędzierzawa uprawiana jest przede wszystkim dla swych pofałdowanych liści, wydaje również kwiaty, które mogą pojawić się w okresie od późnej wiosny do późnej jesieni. Zwarte kwiatostany wyrastające na sztywnych, grubych łodygach z wyglądu przypominają mysie ogonki. Są białe, co ładnie kontrastuje z liśćmi. Nie mają zapachu.
POPULARNE ODMIANY
Peperomia kędzierzawa ‘Lilian’
Peperomia kędzierzawa ‘Purpurea’
Peperomia kędzierzawa ‘Rosso’
Zasady pielęgnacji peperomii kędzierzawej
Choć peperomie są dość kapryśne i mogą sprawiać nieco problemów, to przy odrobinie wiedzy i wprawy można je z powodzeniem uprawiać przez wiele lat. Kupując wybieraj rośliny zwarte, z ładnie wybarwionymi liśćmi. Sprawdź czy nie są uszkodzone i nie gniją u podstawy.
MIEJSCE
Peperomia nie lubi bezpośredniego światła, które powoduje matowienie i poparzenie liści. Jednak nie może stać w zupełnie ciemnym kącie (tam jej pędy nieestetycznie się wydłużają , a liście drobnieją). Trzeba wtedy zapewnić roślinie bardziej jasne stanowisko. Jest to ważne szczególnie w zimie, kiedy dni są krótkie i pochmurne. Peperomia posadzona w dużym pojemniku lubi schować się w cieniu innych roślin. Nadaje się do uprawy w terrarium lub w szklanym naczyniu np. w zamkniętym słoju, w towarzystwie trzykrotki i sukulentów.
Peperomia dobrze sobie radzi w temperaturze pokojowej. W okresie letnim temperatura pomieszczenia powinna wynosić około 21-24°C. Zimą preferuje chłodniejsze stanowisko 15-18°C, przy czym temperatura nie powinna spadać poniżej 13°C. Dlatego trzeba uważać przy wietrzeniu mieszkań w tym czasie, aby mroźne powietrze nie uszkodziło roślin.
PODLEWANIE
Woda do podlewania powinna być odstana, bezwapienna i o temperaturze pokojowej. Roślinę należy podlewać oszczędnie, pozwalając ziemi przeschnąć przed ponownym podlaniem. Latem podlewamy raz w tygodniu, a w okresie jesienno-zimowym wystarczy podlać ją raz na 2-3 tygodnie. Peperomia magazynuje wodę w liściach i łatwo gnije w razie nadmiernego podlewania. Lepiej znosi przesuszenie niż zalanie.
WILGOTNOŚĆ POWIETRZA
Peperomie w naturze rosną w wilgotnych lasach tropikalnych. Jako rośliny doniczkowe wymagają dużej wilgotności powietrza, ale nie tolerują zraszania, które może powodować plamy i gnicie ich silnie uwodnionych liści. Najlepiej postawić doniczkę pojemniku z wilgotnym torfem lub na podstawce z wodą i kamykami, upewniając się, że woda nie dotyka do dna doniczki. Szczególnie ważne jest to zimą, kiedy powietrze w naszych mieszkaniach jest zbyt suche, czego objawem jest zasychanie końcówek liści. Roślin nie należy ustawiać w pobliżu kaloryferów, kominków, pieców. Peperomie najlepiej czują się w kuchni, w której dużo się gotuje i często jest zaparowana. Im wyższa temperatura w pomieszczeniu, tym większej wilgotności potrzebują.

NAWOŻENIE
Nawożenie powinno być umiarkowane, najlepiej płynnym, wieloskładnikowym nawozem uniwersalnym lub nawozem dla roślin ozdobnych z liści. W czasie sezonu wegetacyjnego (od kwietnia do października) nawozimy co dwa tygodnie. Wystarczy połowa dawki zalecanej przez producenta na opakowaniu. W okresie jesienno-zimowym zaprzestajemy nawożenia, aby zapewnić roślinie stan spoczynku.
PODŁOŻE
Podłoże do uprawy peperomii powinno być żyzne, lekkie i przepuszczalne, może to być uniwersalne podłoże dla roślin. Na dno donicy koniecznie trzeba wysypać warstwę drenażu, który zapewni swobodny odpływ nadmiaru wody. Mogą być to drobne kamienie lub keramzyt.
PRZESADZANIE
Peperomia najlepiej rośnie w doniczkach płytkich i szerokich, gdyż nie tworzy dużego systemu korzeniowego. Do nowych pojemników przesadzamy ją dopiero wtedy, kiedy wyraźnie przerośnie doniczkę – przeważnie co 2-3 lata. Zabieg ten przeprowadza się wiosną (należy zachować ostrożność, by nie połamać delikatnych i kruchych liści). Po przesadzeniu roślinę należy postawić w cieniu na 2 dni i nie podlewać, aby pobudzić korzenie do wrastania w ziemię.
ROZMNAŻANIE
Po roku lub dwóch peperomia kędzierzawa staje się nieładna (od dołu silnie ogołaca się z liści), lepiej więc ukorzenić nową sadzonkę. Sadzonki liściowe pobieramy na wiosnę. Cały liść z 2-3-centymetrowym ogonkiem należy umieścić w ziemi tak, by brzeg blaszki dotykał podłoża. Wcześniej można zanurzyć powierzchnię cięcia w ukorzeniaczu dla sadzonek zielnych. Po posadzeniu obficie podlewamy, a doniczkę okrywamy folią (by zwiększyć wilgotność powietrza) i ustawiamy w temperaturze 18°C. Nowe roślinki utworzą się u podstawy blaszki liściowej. Należy je oddzielić od starego liścia, uważając aby nie uszkodzić korzeni. Po posadzeniu i podlaniu najlepiej postawić je w cieniu na 2 dni.
Zobacz także:
Cyklamen perski CZYTAJ DALEJ >>
Piękna roślina! Nie wymaga dużo zachodu, a cudownie wygląda na parapecie w domu.