Nalewka z malin na 3 sposoby

Nalewka z malin nie tylko wybornie smakuje, ale również posiada właściwości wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Wiele osób sięga po nią jesienią i zimą, kiedy rośnie ryzyko zachorowania na grypę lub przeziębienie.

Maliny to bardzo smaczne owoce, które świetnie nadają się do sporządzenia malinówki na bazie alkoholu. Maliny w nalewce zachowują wszystkie te właściwości, które tracą w pasteryzowanym soku, a zawierają cenne dla zdrowia witaminy (C, E, z grupy B) i minerały (magnez, potas, wapń, miedź, żelazo). Ich napotne i rozgrzewające działanie sprawi, że przy przeziębieniu szybciej staniemy na nogi. Żeby zbić wysoką gorączkę wystarczy kilka łyżeczek nalewki dodać do gorącej herbaty. Jest pomocna również przy bólu brzucha, bo działa rozkurczowo na mięśnie gładkie. Maliny wykazują także silne właściwości przeciwzapalne oraz ściągające. Oprócz tego nalewka z malin pomaga wzmocnić serce i obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, dlatego też osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny po nią sięgać w miarę potrzeb.

Nalewki z owoców spożywamy w niewielkich ilościach, pamiętając o tym, iż powstają one z czystego alkoholu lub spirytusu, dlatego też nie należy pić ich w nadmiarze.

Nalewka z malin na spirytusie

Składniki:
• 1 kg świeżych malin
• 0,5 l spirytusu (rozcieńczonego do 70%)
• 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Maliny należy przebrać wybierając tylko zdrowe i nieuszkodzone owoce, które następnie myjemy i osuszamy oraz usuwamy listki i szypułki. Do dużego (umytego i wyparzonego słoja) wrzucamy maliny, zasypujemy je cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na około 6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Po upływie wyznaczonego czasu trzeba przecedzić powstałą nalewkę przez gazę i przelać ją do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

Nalewka z malin na wódce

Składniki:
• 1 kg świeżych malin
• 1 l wódki
• 0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Nalewka z malin robiona na bazie spirytusu jest bardzo mocna, dlatego można przygotować jej nieco słabszą wersję. Maliny należy przebrać, przepłukać wodą, wrzucić do dużego słoja, a następnie zalać alkoholem tak, aby w całości przykrył owoce. Słoik z malinami i wódką szczelnie zamknąć i ustawić go na tydzień w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlać do butelki, a pozostawione w słoju maliny, zasypać cukrem oraz energicznie wstrząsnąć. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, powstały syrop należy wymieszać ze zlanym wcześniej płynem i rozlać tak powstałą nalewkę do butelek, zakorkować, a następnie odstawić w chłodne, ciemne miejsce. Będzie można ją spożyć dopiero po 3-4 miesiącach.

Nalewka z malin z miodem

Składniki:
• 2 kg świeżych malin
• 0,5 l spirytusu
• 0,5 l wódki
• 0,5 miodu płynnego

Przygotowanie:
Przebrane, umyte i osuszone maliny należy wrzucać do wyparzonego słoja małymi porcjami, a każdą z warstw zalewać miodem. Gdy owoce puszczą sok, do słoja wlewamy spirytus oraz wódkę i odstawiamy całość na około 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie wyznaczonego czasu zawartość słoja należy przecedzić przez gazę, zlewając powstały płyn do butelek i zakorkować. Nalewka potrzebuje odstać w ciemnym i chłodnym miejscu aż 6 miesięcy.

nalewka

Related Posts

kuchni

Dżem z derenia

Derenie są chętnie sadzone w ogrodach i parkach. Choć uprawia się je głownie jako krzewy
kuchni

Syrop z kwiatów wrzosu

Lecznicze właściwości wrzosu zwyczajnego od dawna są znane i wykorzystywane w medycynie naturalnej. Sięgają po
kuchni

Dżem z jeżyn

Owoce jeżyn dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Po przetworzeniu możemy cieszyć się ich wspaniałym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *