Mimo swojego egzotycznego pochodzenia, monstera zaskakująco dobrze znosi nasze warunki mieszkaniowe i może być uprawiana nawet przez niezbyt doświadczonych ogrodników.
Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) zwana monsterą wonną jest jedną z największych roślin używanych do dekoracji wnętrz. Rośnie powoli, ale po latach może osiągnąć 230 cm wysokości. Należy do rodziny obrazkowatych (Araceae), tej samej co filodendron, z którym jest blisko spokrewniona. W naturze występuje w wilgotnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej.
Największą ozdobą monstery są ogromne liście o średnicy do 60 cm, które rozwijają się na końcach długich i sztywnych ogonków liściowych. Najmłodsze, dolne liście mają kształt sercowaty, nieco starsze posiadają powcinane brzegi, a dopiero górne, najstarsze są powcinane i dziurkowane, co stanowi przystosowanie do silnych wiatrów wiejących w jej ojczyźnie. Powietrze przepływa swobodnie przez otwory i nie dochodzi do uszkodzeń liści.
Okazałe liście monstery układają się naprzemiennie na elastycznej, z czasem drewniejącej łodydze. Na całej długości łodygi pojawiają się liczne korzenie powietrzne, dzięki którym roślina może wspinać się do góry. Korzenie te pełnią również funkcję odżywczą. Nie należy ich usuwać, lecz podwiązać do ozdobnej podpory lub palika.
W domowych warunkach monstera dziurawa kwitnie i owocuje bardzo rzadko. Kwiaty w kolorze kremowym mają kształt kolby otoczonej zieloną przysadką. Później tworzą się stożkowate owoce, które po dojrzeniu są jadalne i w smaku przypominają kwaśnego ananasa. Lepiej jednak ich nie spożywać, ponieważ mogą powodować podrażnienia błony śluzowej.

Zasady pielęgnacji monstery dziurawej
Monstera dziurawa toleruje wszelkie zaniedbania, jak niedobór wody czy chłód i przy minimum pielęgnacji utrzymuje się przez wiele lat. Jest tylko jeden problem – szybko staje się za duża do mieszkań o niewielkim metrażu.
MIEJSCE
Monstera toleruje miejsca nieco zacienione, stąd jej popularność jako rośliny pokojowej. Nie lubi bezpośredniego nasłonecznienia, zwłaszcza latem (pod jego wpływem liście bledną i przypalają się). Odpowiada jej przeciętna temperatura pokojowa (20-24°C) i nie oczekuje zimowego spoczynku (temperatura nigdy nie powinna spadać poniżej 15°C).
PODLEWANIE
Roślina nie lubi nadmiaru wody i na przelanie reaguje żółknięciem, a następnie brunatnieniem liści. Dlatego należy pozwolić ziemi przeschnąć przed kolejnym podlewaniem. Latem podlewamy raz w tygodniu letnią wodą, zimą wystarczy co 14 dni.
WILGOTNOŚĆ POWIETRZA
Jak wszystkie rośliny z dżungli tropikalnej lubi dużo wilgoci. W miesiącach letnich zraszamy miękką wodą 2 razy w tygodniu, zimą raz na 7 dni. Można wstawić doniczkę z monsterą do większego pojemnika z wilgotnym torfem lub do podstawki z wodą i kamykami, tak aby nie dotykała wody.
NAWOŻENIE
W okresie wzrostu (od marca do sierpnia) trzeba dokarmiać monsterę co 21 dni płynnym nawozem wieloskładnikowym, dodawanym do wody.
CZYSZCZENIE
Podtrzymując liście od spodu wycieramy je miękką szmatką zwilżoną w letniej wodzie. Co dwa miesiące można użyć środka do nabłyszczania liści, co daje im piękny połysk. Nie należy jednak używać go zbyt często.
PODŁOŻE
Monstera potrzebuje podłoża lekkiego i przepuszczalnego. Może być to ziemia torfowa, np. do roślin zielonych i palm z dodatkiem perlitu.
PRZESADZANIE
Najlepszy termin do przesadzania to marzec, kwiecień (zanim roślina zacznie wypuszczać nowe liście). Gdy monstera osiągnie duże rozmiary (ponad 1 m), wystarczy wymienić górną warstwę podłoża, usuwając delikatnie część starego i dosypując świeżego. Dno doniczki powinno mieć grubą warstwę drenażu. Nie należy usuwać korzeni powietrznych.
PODPORY
Monstera wytwarza długie powietrzne korzenie, które w naturalnym środowisku pełnią rolę dodatkowej podpory. Nie należy ich usuwać, tylko pomóc im rosnąć w kierunku podłoża, używając palika kokosowego lub owiniętego mchem, by podeprzeć roślinę. Jeżeli naszym zdaniem monstera za bardzo się rozrosła, możemy ją przyciąć. Ścinamy jej wierzchołek, który następnie możemy ukorzenić.
ROZMNAŻANIE
Monsterę bardzo łatwo rozmnożyć wegetatywnie przez sadzonki wierzchołkowe (powinny mieć co najmniej 2 liście). Najlepszym czasem na pobieranie sadzonek jest wczesna wiosna. Ukorzeniamy je w wodzie lub bezpośrednio podłożu, przy dużej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze (24-27°C). Można też robić sadzonki z kawałka łodygi z węzłem, ale ukorzeniają się wolniej i potrzebują temperatury 34°C.
CHOROBY I SZKODNIKI
Roślina jest dość odporna na choroby, ale trzeba uważać na przędziorki, wełnowce oraz tarczniki i już po pierwszych objawach zastosować odpowiednie preparaty do walki z nimi i zwiększyć wilgotność powietrza.
Brązowiejące końcówki liści oraz zasychające i kurczące się brzegi oznaczają zbyt suche warunki – roślinę starannie podlewamy i zraszamy. Czarne plamy na liściach pojawiają się gdy temperatury są zbyt niskie. Żółknięcie liści jest rezultatem nadmiernego podlewania.
Pojawienie się niewielkich kropelek wody na liściach monstery to zupełnie naturalne zjawisko zwane gutacją. Gutacja zachodzi przy dużej wilgotność powietrza. Panują wtedy korzystne dla rośliny warunki do pobierania wody, ale niekorzystne dla transpiracji (parowania). Monstera w ten sposób radzi sobie z regulacją wody.
Zobacz także:
Skrzydłokwiat Wallisa CZYTAJ DALEJ >>