Owoce jeżyn dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Po przetworzeniu możemy cieszyć się ich wspaniałym smakiem i aromatem także poza sezonem. Najłatwiejszy do przygotowania jest tradycyjny dżem jeżynowy.
Jeżyny świetnie nadają się na przetwory, po które chętnie sięgamy zimą. Są cenione nie tylko za ciekawy smak, ale też przynoszą wiele korzyści dla zdrowia. Na krzaki jeżyn można natknąć się praktycznie wszędzie – rosną dziko od lasów po przydroża. Do zbioru owoców wybierajmy te oddalone od ulicy i spalin. Najlepiej jednak, aby owoce pochodziły z własnej uprawy. Na domowy użytek najlepiej sprawdzą się mrozoodporne odmiany jeżyny bezkolcowej o bardzo słodkich owocach, takie jak: Black Satin, Brzezina, Loch Ness, Polar, Gallant, Triple Crown, Chester. Warto wygospodarować na nie trochę miejsca w ogrodzie czy na działce.

Ciemnofioletowy lub prawie czarny kolor owoców jeżyny świadczy o bogactwie antocyjanów, które poprawiają elastyczność naczyń włosowatych i wzmacniają serce. Jeżyny zawierają również sporo cennego błonnika pokarmowego. W tych smacznych owocach znajdziemy wiele ważnych dla zdrowia witamin takich jak A, E, K oraz witaminy z grupy B, a także wzmacniającą odporność witaminę C. Ponadto jeżyny są dobrym źródłem minerałów, szczególnie magnezu, który reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę mózgu, bierze udział w kontrolowaniu skurczy mięśni, a także przyczynia się do poprawy koncentracji, pamięci oraz jakości snu. Natomiast zawartość wapnia, fosforu i żelaza w jeżynach jest podobna jak w porzeczkach. Jeśli chodzi o wartość energetyczną, jeżyny w 100 g zawierają 43 kalorie, a zatem można uznać je za owoce niskokaloryczne.
Dżem z jeżyn
Składniki na około 8 słoików o poj. 275 ml:
• 2 kg jeżyny
• 1,5 kg cukru
Przygotowanie:
Jeżyny dokładnie umyj, odsącz na sitku.
Do garnka z grubym dnem wsyp tyle owoców, aby zakryły dno i zasyp je cukrem. Zrób tak z każdą kolejną warstwą, aż jeżyny i cukier zostaną wykorzystane – na wierzchu powinien być cukier.
Jeżyny z cukrem zostaw na noc, by puściły sok.
Następnie gotuj na średnim ogniu często potrząsając garnkiem, ale nie mieszaj.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a masa odpowiednio zgęstnieje, zbierz powstałą na wierzchu pianę, garnek nakryj ściereczką i odstaw do przestygnięcia.
Jeszcze ciepły dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia (możesz przykryć kocem). Słoiki możesz też zapasteryzować ok. 15-20 minut. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce.

Zobacz także:
Nalewka z malin CZYTAJ DALEJ >>
Za te gofry bym się dał pokroić 🙂