Drzewa i krzewy w ogrodzie przycinamy, by ograniczyć ich nadmierny wzrost, uformować ładniejszy pokrój, odmłodzić starsze okazy i pobudzić rośliny do obfitszego kwitnienia. Jeśli zauważymy niepokojące objawy na pędach, cięcie może też zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób.
Rośliny zrzucające liście na zimę, jak np. czarny bez należy przyciąć, zanim rozwiną się nowe liście. Jeśli zrobimy to zbyt późno, niepotrzebnie je osłabimy. Wczesną wiosną, gdy rośliny są jeszcze pozbawione liści, a ich łodygi dobrze widoczne, można łatwo się do nich dostać i przeprowadzić cięcie prześwietlające.
TECHNIKA CIĘCIA
Zabieg przeprowadzamy w bezmroźny pogodny dzień czystym i naostrzonym sekatorem. Tuż przy ziemi wycinamy najstarsze, często już ogołocone pędy oraz te wrastające do wnętrza rośliny, dzięki czemu przerzedzimy zbyt gęste krzewy. Usuwamy też chore i uszkodzone gałęzie, a wszystkie pozostałe skracamy o 1/3 ich długości. Rośliny zostaną wówczas pobudzone do silniejszego i zdrowego wzrostu.
Dodatkowo latem należy skracać lub usuwać tak zwane wilki, czyli młode pionowe odrosty, które w ciągu sezonu mogą osiągnąć nawet 2 m. Cięcie należy wykonywać tak, by rany miały równą powierzchnię, dzięki czemu łatwiej się zagoją. Te o średnicy większej niż 1 cm warto zabezpieczyć maścią ogrodniczą. Pamiętajmy aby pędy rosnące w pionie przycinać pod skosem – łatwiej będzie spływała z nich woda.

Czarny bez doskonale znosi ciecie, którym w dość znacznym stopniu możemy ograniczać wielkość rośliny. Dzięki formowaniu krzew nie rozrasta się nadmiernie i zajmuje w ogrodzie niewiele miejsca. Jego luźny pokrój dodaje rabatom lekkości i zwiewności.
POLECANE ODMIANY
Wyjątkowo elegancko prezentują się odmiany bzu czarnego o ozdobnych liściach, które w czerwcu mocno kontrastują z pachnącymi różowymi kwiatostanami. Liście odmiany ‘Black Beauty’ są ciemnopurpurowe, a kwiaty białoróżowe. Roślina dorasta do wysokości 3 m, rozkładając szeroko gałęzie.
OWOCE
U wszystkich odmian bzu czarnego, po kilku tygodniach, z kwiatów w baldachach rozwijają się czarne owocki. Są one chętnie zjadane przez ptaki.
Zobacz także:
Cięcie pnączy CZYTAJ DALEJ>>